13 juni 2017

De Nierstichting presenteert met trots haar nieuwe ambassadeur: meesterkok Rudolph van Veen. Rudolph van Veen wil minder zout koken bereikbaar maken voor iedereen en samen met de Nierstichting mensen laten ervaren hoe smakelijk het kan zijn om minder zout te eten.

 

20 april 2017 - Nierstichting

 

Betere kwaliteit van leven nierpatiënt dankzij grootschalig onderzoek.

 

Twee grote onderzoeksconsortia kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van veel nierpatiënten. De Nierstichting subsidieert deze consortia. Het eerste consortium doet onderzoek naar het idiopathisch nefrotisch syndroom bij kinderen waarvoor nu de enige behandeling prednison is, een middel met zware bijwerkingen. Het tweede consortium zet het eerste grote patiëntenonderzoek op naar het effect van kalium op de werking van de nieren.

 

Hoe zorg je dat je als nierpatiënt niet te veel natrium, fosfaten of kalium binnenkrijgt? Waarin zitten voldoende eiwitten om de dialysebehandeling goed te kunnen doorstaan? Vrijwel alle nierpatiënten moeten zich houden aan een streng en complex dieet. Het draait om beperken van voedingsstoffen waar patiënten vaak nog nooit van gehoord hebben (denk aan kalium, natrium, eiwit en fosfaat) en die vaak niet terug te vinden zijn op het etiket. De serious game die hier een oplossing voor vond, is de winnaar van de Maria ter Welleprijs 2017.

Hartelijk gefeliciteerd Sophie en Louise!

Voor een indruk van de scholingsdagen die al geweest zijn, zie DNN/Leden/Events en Foto's.

Bij de volgende scholingsdagen zullen er weer foto's worden gemaakt!