Persbericht NierNieuws World Kidney Day

06 March, 2017

Fietsen voor een gezonde leefstijl en gezonde nieren

 

UTRECHT 20 februari 2017 – Wist u dat hoge bloeddruk en diabetes de belangrijkste oorzaken zijn van nierfalen? Twee onderliggende problemen die veel minder zouden voorkomen als we er allemaal een gezonde leefstijl op nahielden. Om daar aandacht voor te vragen stapt een groep betrokkenen 9 maart, World Kidney Day, op de fiets. Want gezonde nieren zijn van levensbelang.

 

 

Elk jaar is de tweede donderdag van maart World Kidney Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor nierziekten. Voor de ernstige gevolgen die slecht werkende nieren hebben, maar ook voor wat je zelf kunt doen om je nieren in goede conditie te houden. Dit jaar is het thema 'een gezonde leefstijl voor gezonde nieren'. Met gezonde voeding en voldoende beweging kun je ervoor zorgen dat je op gewicht blijft. Hierdoor maken hoge bloeddruk en diabetes minder kans en bescherm je je nieren.

 

Artsen, wetenschappers én nierpatiënten geven graag het goede voorbeeld. Donderdag 9 maart stappen zij op de fiets, om het belang van bewegen te benadrukken. Vanuit Amsterdam, Leiden en Utrecht rijden zij naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, waar ze om 16:00 uur gezamenlijk aankomen en feestelijk onthaald worden. In het WKZ vindt vervolgens een informatiemarkt plaats, waar onderzoeksgroepen uit verschillende universitaire centra hun nieronderzoek presenteren. Bezoekers kunnen hun eigen kilometers wegtrappen op een fietssimulator, er is aandacht voor lekkere gezonde voeding en nog veel meer.

 

Kinderen met een nierziekte krijgen speciale aandacht tijdens het evenement in het WKZ. Want juist ook als je al een nierziekte hebt, is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Dat is alleen niet makkelijk als je je vaak niet lekker voelt, moe bent en niet goed met je vriendjes mee kunt komen. We zijn daarom heel blij dat wielrenner Johnny Hoogerland mee komt fietsen en met de kinderen in gesprek gaat. Betrokken als hij bij deze doelgroep is, hoefde Johnny niet lang na te denken over de vraag of hij 9 maart zijn bekendheid wil inzetten om jonge nierpatiënten te stimuleren om te blijven bewegen. 'Ik heb zelf twee jonge kindjes, en ik vind het verschrikkelijk als ze ziek zijn. Ik zet me zodoende graag voor in maatschappelijke initiatieven voor zieke kinderen als World Kidney Day!' Wie weet, trapt hij ook een stukje mee op de simulator?

 

Wil je onze fietsers supporten en ook je bijdrage leveren aan minder nierziekten? Post dan een sportieve selfie met de hashtag #fietsenvoornieren. Kijk verder ophttp://www.niernieuws.nl/WKD2017/ als je kinderen met een nierziekte wilt steunen. Ophttp://www.worldkidneyday.nl vind je een overzicht van alle activiteiten die in Nederland georganiseerd worden.

 

De fietstocht en de informatiemarkt zijn een landelijk evenement, georganiseerd en gedragen door AMC, LUMC, Nederlandse Federatie voor Nefrologie, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Radboudumc, UMC Groningen, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en VUmc. We worden gesponsord door 36Cycling, Albert Heijn Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat (Utrecht), Fast Catering, FoodforCare, Hoogland Medical, Mediq CombiCare, Nierstichting Nederland, Nutricia, Schulp Vruchtensappen, Sportcentrum Olympos en Stichting Kindernierziekten. En door alle vrijwilligers die zich namens hun organisatie of op persoonlijke titel inzetten om deze dag tot een succes te maken.